Tembaga Lama

Seorang petani yang sedang mengerjakan sawahnya di Kedah telah menemui 2 biji tembikar cina tertanam di dalam tanah. Beliau telah berjaya mengeluarkan tembikar tersebut dari lumpur sawah padinya. Apabila di buka, satu dari tembikar tersebut di dapati kosong (mengandungi pasir sahaja) sementara sebiji lagi mengandungi 2 kepingan tembaga berikut (lihat gambar).

Lalu kami pun berhubung dengan mereka yang sedikit sebanyak boleh menafsir siapa dan apakah tujuan tembaga ini di tanam. Maklumat yang kami dapati ia di tanam untuk generasi akan datang oleh mereka yang kelihatan berjubah dan memakai songkok hitam dengan tali di tengah-tengah. Jubah mereka ini berwarna hitam dan keemasan sementara rupa paras seperti orang cina zaman dahulu. Bagi kami maklumat ini hanyalah sekadar renungan pembaca sahaja. Wallahualam.

Namun pembacaan kami di atas kerajaan maharaja cina (kaizer) di zaman dahulu sebenarnya luas hingga ke nusantara (no-san-ta-ra bermaksud pucuk-muda-mula -bercambah yakni, syiar islam). Ia bermula semenjak zaman Raja Iskandar Zulkarnain lagi lalu membawa kepada keturunannya Sheikh Huang Ti (sheikh adalah ulama dan huang ti adalah gelaran maharaja cina). Tidak hairanlah Raja Merong Mahawangsa pula dihantar ke Kedah pada zaman dinasti Tang dan 600 tahun kemudiannya di zaman dinasti Ming Laksemana Cheng Ho masih lagi mengawal/meronda perairan di nusantara dan Selat Melaka ini. Mereka-mereka ini baru kini sahaja kita ketahui beragama Islam sedangkan sewaktu sejarah dipelajari di tahun 70an, keislaman Cheng Ho langsung tidak pernah disebut.

Kami cuba mendapatkan tafsiran dari mereka yang mahir bertulis dalam bahasa cina namun mereka gagal membuat sebarang tafsiran. Mungkin kami berjumpa dengan mereka yang tidak pandai menafsir. Ada sesiapa yang boleh membantu?

Can somebody help to decipher this writting?

anai-anai

Leave a comment

Filed under Sejarah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s