Kaedah Penjajah British Mewariskan Kuasa di Malaya.

Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu yang dicapai pada tahun 1957 adalah kemenangan besar rakyat semua bangsa, berbagai aliran patriotik demokratik negara kita, terutamanya perjuangan kemerdekaan selepas tamat Perang Dunia Kedua dan Perang Pembebasan Nasional Anti-British. Akan tetapi, hasil kemenangan rakyat itu telah terjatuh ke tangan golongan pertengahan Melayu yang diwakili oleh UMNO.

Pentadbiran Tentera British (BMA)

Kemenangan bersejarah perang anti-fasis telah mengakibatkan situasi Asia dan dunia mengalami perubahan yang amat mendalam. Sistem imperialis di Asia mulai runtuh.

Di Malaya, kekuatan revolusioner rakyat membesar dengan hebat dan perjuangan untuk kemerdekaan berkobar-kobar di segenap penjuru tanah air. Imperialis British menggigil ketakutan menghadapi situasi yang begitu tidak menguntungkan, namun demikian mereka tidak mahu mengundur diri dari panggung sejarah atas kemahuannya sendiri.

Umum mengetahui, dari kacamata kumpulan modal monopoli British, Malaya tersangat penting bagi empayar British yang sudah penuh dengan kebobrokan setelah Perang Dunia Kedua. Dengan kata-kata mereka sendiri, Malaya bukan saja merupakan kekayaan bahkan merupakan barang keperluan bagi imperialis British kerana dollar Amerika yang dikeruk dari Malaya jauh lebih besar daripada keseluruhan hasil rampasan dari tanah-tanah jajahan British yang lain. Oleh itu sejak tentera penjajah British menginjakkan kakinya semula ke Malaya pada awal bulan September 1945, mereka telah menyerang rakyat dengan kekerasan.

Untuk mendirikan semula syurga pemerintahannya, imperialis British telah membentuk pentadbiran tentera terlebih dahulu, setelah tentera British mendarat di Malaya. Pentadbiran tentera tersebut berkuasa hampir 7 bulan dan berakhir pada penghujung bulan Mac tahun 1946.

Dalam tempoh itu, imperialis British telah mengambil tindakan kekerasan terhadap massa buruh dan tani serta penduduk miskin kota yang menuntut pembaikan hidup. Di banyak tempat imperialis British telah melepaskan tembakan terhadap rakyat yang mengadakan tunjuk perasaan untuk mendapatkan bekalan makanan dan terhadap massa yang menyertai rapat dan perarakan untuk memperingati ulangtahun ke-4 jatuhnya Singapura.

Bersamaan dengan itu, ia juga mewarisi jubah fasis Jepun dengan menghasut-hasut cauvinisme dan memfitnah parti komunis serta Tentera Anti Jepun Rakyat Malaya (TAJRM). Di Johor, Negeri Sembilan dan beberapa tempat lain, imperialis British telah mencetuskan pertumpahan darah antara orang Melayu dan orang Cina dengan maksud hendak memecah belahkan perpaduan rakyat semua bangsa dan memesongkan sasaran perjuangan rakyat.

Di bidang ekonomi, pentadbiran tentera membebankan kerugian ekonomi imperialis British ke atas rakyat dengan mengisytiharkan bahawa wang kertas Jepun tak laku, bahkan pentadbiran tentera memaksa rakyat pekerja menjual tenaganya dengan harga murah menjadi lembu perahan bagi tuan punya ladang besar dan pelombong bijih timah besar British. Pemulihan segera pengeluaran ladang getah dan lombong bijih timah besar British adalah salah satu tugas paling mendesak pentadbiran tentera British.

J.M. Gullick, pegawai kanan rejim penjajah di Malaya (1946 – 1957) yang menjadi pengarah merangkap pegawai kanan Pejabat London Kumpulan Guthrie sejak tahun 1957, berkata bahawa perusahaan getah mengalami kerugian yang terkecil dalam perang. Ladang getah yang ditebang atau dirosakkan kerana sebab-sebab lain hanya 2.5% dari seluruh keluasan ladang getah, manakala yang lain meskipun penuh ditumbuhi semak samun tapi tetap memberi faedah dan mencapai hasil pengeluaran yang luar biasa tingginya dalam tempoh satu-dua tahun setelah kerja menoreh diberhentikan.

Akibat perompakan imperialis British itu, jumlah pengeluaran getah meningkat dari tahun ke tahun. Hasil pengeluaran pada tahun 1948 telah mencapai 697 ribu ton, bertambah 150 ribu ton daripada tahun 1940 sebelum pecahnya Perang Pasifik. Jumlah pengeluaran timah bertambah dari 8 ribu ton dalam tahun 1946 kepada 45 ribu ton dalam tahun 1948, meningkat 4.5 kaliganda.

Di bidang politik, pentadbiran tentera secara sembunyi-sembunyi telah bersekongkol dengan bangsawan feudal dan pegawai-pegawai tempatan rejim penjajah sebelum Perang Dunia Kedua dan mempersiapkan syarat-syarat yang perlu bagi imperialis British dalam melaksanakan apa yang disebut “pengubahan perlembagaan baru”.

Penipuan Pengubahan Perlembagaan 

Apa sebenarnya pengubahan perlembagaan itu? Ia adalah cara baru untuk memelihara penguasaan penjajah dan melanjutkan penindasan dan penghisapan ke atas rakyat negeri kita. Oleh itu, apa yang dinamakan pengubahan perlembagaan adalah penipuan politik dan salah satu taktik penindasan bersenjata bagi menumpaskan gerakan kemerdekaan yang sedang berkobaran ketika itu. Proses pengubahan perlembagaan sekaligus adalah satu proses bagi imperialis British untuk memilih dan mengangkat golongan pertengahan Melayu naik takhta.

Pegawai-pegawai pejabat tanah jajahan British, orang-orang British yang pernah menyandang jawatan tinggi di Malaya serta pembela imperialis semuanya mengatakan “dunia setelah Perang Dunia Kedua ialah dunia yang merbahaya. Situasi Asia setelah Perang Dunia Kedua sedang bergolak. Apa boleh buat..”

Selama ini, strategi imperialis British ialah memelihara ‘penguasaan secara langsung’ dengan 1001 cara. Dalam keadaan terdesak sebegini, ia mencari ejennya untuk melaksanakan penguasaan secara tidak langsung. Oleh kerana itu, untuk memupuk ejennya dan melaksanakan ‘penguasaan secara tidak langsung’, mereka menjajakan apa yang dinamakan demokrasi berparlimen menurut rancangan berperingkat-peringkat ataupun dikenal sebagai pemerintahan sendiri” dan “merdeka” secara berperingkat-peringkat.

Pembela-pembela imperialis berkata “British mempunyai pendapat yang sama dengan penjajah Amerika di Filipina. Rakyat tanah jajahan mesti terlebih dahulu menjadi magang dalam satu masa tertentu di mana mereka belajar memerintah diri sendiri secara demokratik dengan menggunakan kekuasaan yang diberi secara beransur-ansur.”

Amalan British selama ini ialah mewujudkan sejumlah kecil ahli Badan Perundangan yang dipilih, kemudian mewujudkan majoritinya, sesudah itu baru membentuk menteri-menteri yang dipilih, dan pegawai-pegawai British ditempatkan di kementerian-kementerian yang penting dan sebagainya. Mereka menekankan bahawa proses ini tak boleh cepat.

Dengan India, Ceylon dan Filipina sebagai contoh mereka berkata “India dan Ceylon telah menjadi magang selama kira-kira 28 tahun, sedangkan Filipina mewujudkan pemerintahan sendiri setelah belajar dalam masa 39 tahun.”

Bagaimana pula dengan Malaya? Mereka berkali-kali menegaskan jika terlalu tergesa-gesa amat bahaya. Akan tetapi penangguhannya yang dipaksakan secara tidak langsung ternyata lebih berbahaya.

Victor Purcell, pengarah besar penerangan di masa perang dan penasihat untuk hal ehwal orang Cina bagi pentadbiran tentera British di Malaya setelah Perang Dunia Kedua. Beliau kemudian menjadi professor di Britain dan disebut oleh rakan-rakannya sebagai penasihat MCA yang tak rasmi, telah berkata “masanya sudah terlambat dan sudah tidak ada waktu lagi untuk beransur-ansur seperti apa yang dilakukan di India dan Ceylon, mesti mempercepat langkah Malaya ke arah pemerintahan sendiri”.

Kenapa? Dia mengeluh kerana semakin lama Malaya tinggal dalam kedudukan tergantung, maka semakin besarlah komunisme. Sebab itu polisi untuk memelihara ‘penguasaan langsung’ ke atas Malaya dengan cara menangguhkan pemerintahan sendiri atau melambat-lambatkannya secara tidak langsung adalah polisi yang cetek pandangannya bahkan membunuh diri.

Dia menegaskan bahawa harus memupuk tokoh-tokoh yang hanya menentang badan pentadbiran ketika itu tetapi tidak memutuskan hubungan dengan imperialis British, dan berjanji bahawa mereka tidak akan memusnahkan pelaburan British setelah pemerintahan sendiri didirikan. Khasnya mereka yang ‘merah jambu’ harus diangkat naik takhta. Kerana, katanya, ditilik dari jangka panjang “tokoh-tokoh merah jambu” adalah satu-satunya pilihan untuk menggantikan “anasir-ansir merah”.

Ketua Setiausaha Pentadbiran Tentera British, Brigadier General Newbold berkata secara terang-terangan “jika kepentingan kita di timur jauh tidak diselamatkan, jentera yang penting mesti disediakan. Jentera sebelum perang sudah tidak cekap dan sudah ketinggalan zaman. Memandangkan kita telah kembali ke timur jauh, jentera yang baru adalah diperlukan.”

Dari sini dapat diketahui, setelah Perang Dunia Kedua, imperialis British memperhebat penindasan tentera di samping berusaha sedaya upaya memupuk “wakil” bagi melaksanakan penguasaan kolonial baru dengan maksud dapat terus menerus merompak kekayaan tanah air kita yang melimpah ruah sekali gus memadamkan perjuangan rakyat semua kaum untuk mengembalikan kemerdekaan tanah air.

1 Comment

Filed under Politik, Sejarah

One response to “Kaedah Penjajah British Mewariskan Kuasa di Malaya.

  1. charoen suriawongse

    If we were to scrutinise the social background of high ranking British administrators in the then British Malaya, we’ll discover that most of them were members of British Freemasonry. They not only work for the British government but also serve primarily to execute the secret long range agendas deliberately planned by their masters to break up the great Moslem Siamese Malay empire as a preparation towards establishing a one world government in Jerusalem, Israel in 2020. Towards the realization of this dream, all forms of future objections, threats, and uprisings from the Moslem world against the idea of a central world administration that would be based in Jerusalem must be weakened and pacified early at its very core in Southeast Asia. The first step has already been achieved with great success when the Zionists declared the establishment of the state of Israel in 1948 after weakening the Ottoman Empire economically with disastrous national debts and capping the fall by replacing the last Ottoman caliph with their agent and tool, Mustapha Kamel Ataturk ad-dajjal ‘alaihil-laknat. The next step was to bring oil-rich Arab countries together in one body called the OIC and OPEC which in effect were controlled by British and American Masons. In this way crude oil price can be easily manipulated and huge profits made in the international crude oil market. And the third step has just been completed with the execution of Saddam Hussein of whom the elite inner-circle Masons were grateful to because he had served them well by threatening Israel and invading Kuwait thus giving the necessary and much needed excuse for hundreds of thousands of American troops to be deployed and stationed in the Middle East on the pretext of defending the Arab League countries from war crazy tyrants and dictators. The next step is nearing its completion and it began with the expulsion of the Shah of Iran. That proud and stupid Iranian peacock who loved to render himself ‘Shahin-Shah’ relied heavily on American financial assistance and political advice. But American and Israeli agents deliberately fed him the wrong advice through political disinformation until he succumbed to his own folly and political stupidity. Thus with his timely expulsion the road towards the final world war or Armageddon has been officially opened. The Masons are now rebuilding Iran and turning that country into a nuclear armed power at full speed. This time there will be no compromise. The present political situation is merely ‘the calm before the storm’. Islam has been weakened from the inside centuries ago and is suffering endless provocative and psychological attacks from avowed enemies who appeal to the passions and lusts of Moslem young generation. The so-called Moslem governments merely close one eye to these ongoing process of moral degradations occurring within the Moslem body. They are powerless to redress the pathetic moral downgrade of the ummah. Belief in materialism and the enjoyment of worldly pleasures has become the second tenet after belief in Allah Ta’ala in the ‘RUKUN IMAN’ though that has not been officially included and declared by Moslem learned scholars. However, it is tacitly agreed by a majority of Moslems that it is there. The Holy Prophet Muhammad (pbuh) once prophesied, ” In the end times, my people will fear death and love worldly pleasures.” Today, no Ustazs or Moslem preachers dared to touch or stress on this particular saying for fear that they would be branded as retrogressive or extremist, thus inviting upon themselves unwarranted financial decapitation from sections of government or Moslem society. SO, LET US BE PREPARED FOR THE FINAL GLOBAL CATACLYSM AND ANNIHILATION.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s