Bawang, Teh Hijau dan Daun Zaitun mengurangkan lemak dan berat badan.

Seorang profesor perubatan bio telah mendapati bawangteh hijau dan pati daun zaitun boleh melawan obesiti dan penyakit-penyakit yang berkaitan seperti penyakit jantung, kencing manis dan lemak dalam hati, walaupun melibatkan diet yang tinggi lemak dan karbohidrat.

Prof Lindsay Brown, dari University of Southern Queensland,menguji pelbagai makanan pada tikus yang diberi makan diet yang tidak sihat yang tinggi dari segi gula dan lemak.

Beliau mendapati makanan tertentu yang membantu menghalang pertumbuhan sel-sel radang dalam pad lemak haiwan, (terletak di dalam abdomen, yang mengambil lemak dari aliran darah dan menyimpannya), laporan Daily Telegraph.

Tikus yang diberi makan makanan seperti bawangteh hijau, ekstrak daun zaitun, lobak ungu dan benih chia telah mengurangkan jumlah sel-sel lemak dan menurunkan berat badan menjelang akhir kajian, walaupun mengekalkan pemakanan yang tidak sihat secara keseluruhan.

Tikus itu juga didapati meningkatkan fungsi hati dan jantung yang lebih baik.

Brown berkata bahawa mesej utama kajian beliau adalah bahawa ‘people should eat better rather than eat less‘.

Bawang dan pati daun zaitun mengandungi flavonoid yang dipanggil rutin ( juga dijumpai dalam epalteh dan wain merah )yang Brown dapati mampu terbalikkan atau menghalang perubahan metabolik pada tikus yang diberi makan yang tinggi gula dan diet tinggi lemak.

Hasil kajian ini telah diterbitkan dalam Journal of Nutrition and the Current Pharmaceutical Biotechnology.

Leave a comment

Filed under Kesihatan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s