Malapetaka di Tanah Melayu.

Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin di mana sahaja mereka terbuang akan menyambut hari Nakba – hari Malapetaka. Pada 15 Mei 1948 negara Israel telah dicacakkan ke bumi Arab. Semenjak tarikh itu warga Palestin dan Arab terus hidup dalam kesengsaraan. Tanah mereka telah dirampas. Mereka menjadi orang pelarian. Huru hara berterusan di bumi Arab kerana kerenah kaum Zionis Israel. Nakba ialah hari untuk memperingati kesampaian Malapetaka itu.

Pada 31 Ogos 1957, Tanah Melayu pula menerima Malapetaka. Ini terjadi apabila British meninggalkan kuasa pentabiran kepada United Malays National Organistion. Semenjak 31 Ogos 1957 anak semua bangsa di Tanah Melayu telah hidup dalam kesangsaraan. Dasar ‘ketuanan Melayu’ telah membawa Malapetaka kepada Tanah Melayu. Justeru, 31 Ogos adalah hari untuk memperingati kesampaian Malapetaka itu.

Saya akan cuba membawa para pembaca untuk memahami konsep dan intipati Malapetaka ini. Memahami Malapetaka 31 Ogos ini amat penting. Jika kita tidak tahu dari mana kita datang maka kita juga tidak akan tahu arah mana yang hendak kita tuju.

Dari sejarah Tanah Melayu, kita diberitahu bahawa pada 20 Jun 1948 British telah mengistiharkan apa yang dipanggil ‘darurat’. Untuk saya, darurat ini macam kita dalam kereta tetiba merasa sakit perut yang amat sangat. Maka kita berhenti dan mencari tandas. Kerana tidak berjumpa tandas maka kita terberak dalam belukar di tepi jalan. Kerana tidak ada sumber air maka kita dedat dengan daun. Apa yang saya kisahkan ini ialah suasana darurat. Tetapi pada tahun 1948 dahulu, tidak ada seorang pun warga Tanah Melayu yang dalam darurat. Tidak ada sesiapa yang hendak terberak di tepi jalan.

Apa yang berlaku ialah kuasa kolonial British telah diserang oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya di bawah pimpinan Parti Komunis Malaya. Gerakan bersenjata ini bertujuan menghalau penjajah British dari Tanah Melayu. Dengan licik Britsih telah mengalihkan perjuangan untuk mendapat kemerdekaan ini kepada darurat. Tidak ada apa yang darurat. Yang hendak terberak di tepi jalan kerana diserang oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya ialah soldadu upahan British. Soldadu upahan inilah yang sedang dalam darurat.

Berjuang mengangkat senjata ini telah membuka lanskap politik baru ke Tanah Melayu. Kuasa kolonial yang dianggap gagah dan lengkap bersenjata kini telah diserang oleh gerila Tentera Pembebasan Rakyat Malaya. Kuasa kolonial British amat memerlukan bumi Tanah Melayu kerana dari bumi kita ini terdapat kekayaan bijih dan getah. Punca ekonomi inilah yang ingin dipertahankan oleh penjajah. Politik ialah ekonomi. Memiliki kuasa politik memiliki punca ekonomi. Justeru penjajah British bertahan kerana lombong bijih dan ladang getah.

Serangan bersenjata dari gerila pembebasan ini menjadikan kuasa kolonial terus berdarurat. Akhirnya British merancang satu strategi baru. Jika terus menjajah maka perjuangan bersenjata yang dipimpin oleh Parti Komunis Malaya ini akan merebak luas. Tuntutan untuk merdeka akan merebak menjadi ajenda anak semua bangsa. Keadaan sedemikian amat bahaya untuk British.

Justeru, British memerlukan budak suruhan yang baik sebagai ganti sebelum mengundur. Dengan licik dan terancang British telah memasang dua “kuda tunggang” — Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman. Seperti di Iraq hari ini kuasa kolonial Amerika memasang lebih dari seekor kuda. Ada kuda bernama Nouri al-Maliki, ada Jalal Talabani dan ada Tariq al-Hashmi.

Kuasa kolonial kulit putih sedar dengan memasang beberapa ekor kuda mereka akan dapat mencari budak suruhan yang setia. Terlalu ramai anak tanah jajahan yang bersedia untuk menjadi budak suruhan dan mengikut kata tuan kolonial. Taktik British cukup senang – siapa yang dapat membuktikan yang mereka lebih setia kepada tuan penjajah maka sosok itu akan dinobatkan. Inilah taktik kuasa kolonial dalam percaturan realpolitik. Ia berlaku dahulu dan sedang dijalankan sekarang.

Di Tanah Melayu kuasa kolonial British telah memilih United Malay National Organsiation untuk menjadi budak suruhan mereka. Parti Kebangasan Melayu Muda, Angkatan Wanita Sedar (AWAS), Angkatan Pemuda Insaf (API), Hisbul Muslimin, Parti Komunis Malaya – adalah parti-parti yang menentang British. Parti-parti ini mengangkat senjata menentang British. Parti-parti ini akan membawa merdeka tetapi amat bahaya untuk kepentingan British. Ini berbeza dengan United Malay National Organisation yang bekerjasama dan menjadi budak suruhan.

Buktinya apa yang saya tulis ini cukup jelas. Pada bulan Ogos, cuba baca – tak perlu beli – akhbar milik United Malaya National Organisation. Akan penuh dengan dengan kisah melawan komunis. Inilah apa yang saya katakan Malapetaka. Ketika anak semua bangsa bangun melawan penjajah British, United Malay National Organisation seperti diupah oleh British untuk menentang dan melawan orang yang menentang British. Orang angkat senjata lawan British, gerombolan ini angkat senjata lawan orang yang lawan British. Inilah kerja budak suruhan. Inilah Malapetaka yang saya maksudkan.

Kita akan muntah setiap tahun apabila melihat Bukit Kepong di kaca TV. Memang betul ada serangan ke rumah pasong Bukit Kepong. Memang betul polis yang diserang ketika itu adalah polis Melayu. Tetapi polis Melayu ini adalah polis upahan British. Kerana mereka Melayu tidak semestinya apa yang mereka lakukan baik dan betul. Melayu bukan bermakna betul. Ada Melayu budak suruhan dan ada Melayu nasionalis.

Anak muda hari ini juga wajib diberitahu bahawa serangan Bukit Kepong itu dipimpin oleh Mat Indera. Mat Indera ialah seorang nasionalis kiri Melayu. Ini tidak terdapat dalam filem Bukit Kepong kerana United Malay National Organisation tidak mahu rakyat Malaysia tahu bahawa ada Melayu yang berani angkat senjata melawan British. Dan dalam Parti Komunis Malaya amat ramai ahlinya, kadernya dan pucuk pimpinan terdiri dari orang Melayu.

Dari awal lagi British telah menjalankan dasar pecah dan perintah. Melayu, Cina dan India tidak akan dibenarkan bersatu. Pada tahun 1947 apabila ada kerjasama dan setiakawan yang erat di antara bangsa-bangsa maka muncul Perlembagaan Rakyat. Jawapan British kepada Perlembagan Rakyat 1947 ialah melakukan penangkapan beramai-ramai. Satu tahun kemudian Tanah Melayu diistiharkan darurat – perang kolonial bermula.

Dasar pecah dan perintah dan dasar rasisme British ini telah diambil oleh United Malay National Organsation untuk digunapakai hingga ke hari ini. Jika pada Bersih 2.0 taktik ini digunapakai dengan menunjukkan di media bahwa penyertaan kaum bukan Melayu adalah kurang, namun pada Bersih 3.0 taktik ini sudah tidak relevan.

Taktik pecah dan perintah ini adalah taktik yang ampuh untuk digunapakai oleh pemerintah yang zalim. Lihat di Palestin. Nakba di Palestin berterusan hingga ke hari ini tanpa henti henti. Warga Palestin terus diserang oleh kaum Zionis. Bagitu juga di Tanah Melayu, semenjak 31 Ogos 1957 dahulu, Malapetaka ini bukan berkurangan malah terus bertambah. Malapetaka yang dibawa oleh United Malay National Organisation ini dari hari ke hari semakin mencekik kehidupan warga.

Kaum Zionis di Palestin telah menggunakan rasisme sebagai senjata yang ampuh. Kaum Yahudi telah dinobatkan sebagai kaum terpilih bukan sahaja di dunia ini malah di akhirat juga. Di Tanah Melayu ini, United Malay National Organisation telah mengunakan falsafah ‘ketuanan Melayu‘ dimana dikatakan manusia Melayu memiliki hak-hak yang istimewa. Diheboh dan dicanang ke hulu ke hilir bahawa tanpa ‘ketuanan Melayu’ dan tanpa United Malay National Organisation negara kita ini tidak mungkin wujud. Inilah apa yang saya katakan Malapetaka.

Hari ini secara dirancang melalui akta dan peraturan garis pisah bangsa-bangsa telah diwujudkan. Melalui hukum dan syarat yang disadur dengan hujah agama, tembok pemisah telah didirikan. Setiakawan antara India, Melayu dan Cina tidak dibenarkan mengampuh budaya bangsa. Prasangka antara bangsa -bangsa sengaja diatur dan disusun untuk memastikan orang ramai terus syak wasangka sesama sendiri. Suasana syak wasangka ini amat baik untuk United Malay National Organisation meneruskan kuasa. Inilah yang saya maksudkan dengan Malapetaka.

Ogos bulan Malapetaka ini sedang memperlihatkan kepada orang ramai bagaimana taktik pecah dan perintah dijalankan. Jika tiba-tiba media kita heboh dengan berita Melayu murtad. Berita Melayu makan dalam gereja. Berita tentang penganut agama Kristian bersedekah kerana berniat untuk memurtadkan Melayu. Semua yang berlaku ini sebenarnya ialah taktik United Malay National Organisation.

Sebelum berita Melayu murtad ini kita telah membaca berita kepala babi ditemui dalam kawasan masjid. Berita masjid dilempar cat. Berita gereja dibakar.

Apa makna semua ini?

Semua ini adalah taktik dan strategi gerombolan untuk menakut-nakutkan Melayu. Manusia Melayu wajib terus ditakutkan. Jika manusia Melayu takut maka mereka akan mencari perlindungan. United Malay National sedang memasang lukah untuk memerangkap Melayu yang takut. Apa dia Melayu yang takut?

Melayu yang takut adalah Melayu yang rendah diri. Melayu yang berjiwa hamba. Melayu yang sanggup mencium ke bawah duli. Melayu yang telah bagitu lama ditakut-takutkan sehinggakan tidak lagi memiliki inisiatif sendiri. Melayu yang takut ini cukup bijak dengan budaya bodek yang telah disebarkan oleh United Malay National Organisation. Melayu yang takut ini hanya sanggup menerima fatwa kerana tidak ada memiliki fikrah yang kritikal. Otak manusia Melayu yang takut ini telah di bonsaikan oleh United Malay National Organisation semenjak 31 Ogos 1957. Justeru tarikh itu saya nobatkan sebagai hari Malapetaka untuk Tanah Melayu. END

asal: Hishamuddin Rais

8 Comments

Filed under Politik, Sejarah

8 responses to “Malapetaka di Tanah Melayu.

 1. saya setuju dengan catatan minda ahad,perkara sebegini telah lama difikirkan cuma bila pihak (parti komunis indonesia) hendak menghalau keluar penjajah,cuma bila tindakan untuk menembak kebanyakan (Haji Burma -perajurit Sukarto) eh! mereka ini sebangsa dengan nya,maka hj Burma tertangkap dan di lokapkan di balai polis Baling Kedah.

  Like

 2. Saya bukan pro Umno atau PAS, mereka itu hanya parti-parti politik yang menyertai sistem ciptaan British ini, tapi apa maksud “Melayu yang sanggup mencium ke bawah duli”?
  Adakah Melayu tidak perlu lagi kepada Raja? Memang benar British berjaya memecah-belahkan dan UMNO itu memang penerus dasar British. Tapi sampai mengangkat PKM menjadi hero bagi saya amat dangkal hujahnya. Tiada ada suatu kebaikan pun dibawa di negara-negara Komunis. Di Soviet dulu, Afghanistan juga dijarahnya. Di Romania, jadi diktator juga. Di Jerman Timur, Poland, Korea Utara, Cuba kisahnya hampir sama. Kenapa? Kerana ideologinya berlawanan fitrah manusia. Manusia tetap ingin kepada harta, dan membanding-bandingkan sesuatu. Apa pula salah kapitalis? terlalu berkiblatkan kebendaan. Jadi penyelesaian segala-galanya ialah dasar ekonomi Islam yang mengiktiraf kekayaan dan dalam masa yang sama menggalakkan penyempitan jurang kemiskinan melalui pelbagai mekanisme seperi zakat, waqaf dan lain-lain..
  Satu fakta yang orang UMNO, PAS, DAP, PKR hatta mana-mana non-partisan selalu terlupa, Islam di Nusantara berkembang secara dakwah kepada Sultan. (Bukan Kesultanan Melaka di bandar Hilir, Kedah jauh lebih awal). Kalau keluarga diRaja sekarang tiada kualiti itu, peringatkanlah mereka, pasti ada permata di antara pepasir itu, lihat sahaja perwatakan Sultan Muhammad V dan Sultan Mizan, ada ciri-ciri Malikul Adil..
  Perhalusilah sejarah yang benar dan perkasakanlah bangsa dengan Islam Ad-Deen. (Bukan masuk Perkasa yang selektif dalam melaungkan isu).

  Like

 3. sam

  maksudnya…mencium dibawah duli ialah men’iya’ apa yang diperbuat oleh raja-raja walaupun tahu perkara itu adalah bertentanan dengan islam. kita juga perlukan sultan untuk menegakkan islam sebagai kuasa tertinggi. apa yang dicanankan bahawa melayu bersatu baru lah islam berdaulat itu adalah salah. melayu tidak akan hilang melainkan menjaga kesucian islam itu sendiri. wallahuallam..

  Like

 4. Nazarizal

  Aslkm, Peranan Sultan dahulu dan Sultan sekarang jauh berbeza. Ada Sulan yang mewarisi kerajaan Ahlul Bait. Ada sultan yang sekongkol dengan British jatuhkan Sultan Ahlul Bait. Ada Sultan yang cuma jadi Sebahagian Adat dan Kadaulatan. Ada Sultan yang mula sedar dan buat kerja. Ada Sultan yang halang Sultan yang sedar buat kerja. Semuanya Sultan juga jadi yang mana satu kita kena patuh? Kepatuhan pula adalah pada arahan dan matlamat, jika tiada arahan ke arah matlamat di mana pula orang yang nak menatuhinya? Matlamat pula ada banyak. Matlamat sambung padam perjuangan Rasullah SAW atau sambung baikpulih perjuangan Rasullah SAW. Dalam perkara ni tidak boleh kita bersikap pukul rata malah perlu diperhalus jua agar tidak cuma dijadi isu penegak benang basah. Wallahualam.

  Like

 5. awang

  lihatlah negeri melayu patani???
  terus ditekan dan ditindas dibumi sendiri 😦

  not thailand but patani land
  bersatu lah melayu islam

  Like

 6. Tersenyum saya membaca artikel-artikel yang menyanjung parti komunis malaya. kenapa tidak disebut agenda ‘the greater China’? PKMM serta sayap-sayapnya Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS) telah dihasut PKM untuk mengangkat senjata dengan janji kemerdekaan total Tanah Melayu. Kemerdekaan hanya dicapai dengan darah bukan dengan dakwat. UMNO pasti gagal menuntut kemerdekaan. UMNO hanya budak suruhan. (ayat yg masih dimainkan oleh pendokong komunis seperti penulis). Komunis tidak percaya kepada Tuhan dan agama. Orang Melayu tak boleh terima. API dan AWAS @ rejimen ke10 bukan komunis. Mereka ditipu PKM. Itulah sebabnya Rashid Maidin, Shamsiah Fakeh, Aki Teh @ Mat Rimau diberi pengampunan dan Chin Peng tidak.

  Like

 7. Merong Maha Wangsa Team

  salam..
  Sultan yg brjiwa Islam ttap di hati rkyat hgga ke akhir hayat….semoga Tanah Melayu lbh brmakna d bawah payung bakal Yang Di Pertuan Agong Sultan Muhammad V (Kelantan)….hdup Sultan brjiwa Islam…tkbir Allahkbar 3x!!!!!!

  Like

 8. Bambang

  Luar biasa ilmunya. Tuan

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s